Mietteitä materiaaleista

nebi_201893746 (1)20180715_093451

Netistä löytyy paljon tietoa vaatteiden materiaaleista, joten en aio tehdä opasta aiheesta, vaan kertoa omat kokemukseni. Monet ovat kuulleet fraasin ”suosi luonnonkuituja ja vältä tekokuituja”. Se on hyvä nyrkkisääntö, mikäli haluaa kestäviä, laadukkaita ja hyvän tuntuisia vaatteita. Toisaalta tekokuituvaatteissa on myös hyviä vaihtoehtoja.

PUUVILLA

Puuvilla on ehkä parhain materiaali omasta mielestäni. Puuvilla yhdistettynä esim. 5% elastaaniin on yks mun suosikki materiaali lasten vaatteissa, koska sen hengittävyyden lisäksi se pysyy muodossaan, värissään ja joustaa päällä. Täysin puuvillaa oleva vaate saattaa menettää muotonsa. Omat 100% puuvillapaidat eivät ole menneet oikeastaan miksikään, mutta tyttäreni kovassa käytössä olleet paidat ovat muuttaneet muotoaan ja menettäneet väriäänkin. Pesen kyllä huomattavasti useammin tytön vaatteita ja ne ovat kovassa käytössä.

MODAALI

Modaalivaatteet ovat ihanan tuntuisia ja laskeutuvat kauniisti. Modaali myös näyttää ihanalta! Mulla on muutama yli 70% modaalia sisältävä vaate ja yksi 30% modaalia. 30% modaalia ja 70% puuvillaa sisältävä paita ei ole mennyt miksikään vuosien varrella, väri on edelleen hyvä ja paita on päällä ihanan pehmeän tuntuinen. Vaatteet joissa on enemmän modaalia ovat valitettavasti menettäneet vähän väriään. Ei huomattavasti, mutta kuitenkin. Lisäksi jos onnistun sotkemaan vaikka vaan vettä modaalipaidalle, se tahra pysyy siinä koko päivän!

VISKOOSI

Ihanan kevyt kesällä ja mukavan tuntuinen päällä! Pysyy hyvänä kun säilyttää hyvin henkarissa ja pesee pesuohjeiden mukaan. Tämä myös rypistyy helposti.

Luonnonkuiduista puuvillan lisäksi pidän tietenkin villasta materiaalina. Pellavaa vältän, sillä se rypistyy niin herkästi ja olen laiska silittämään vaatteita.

Muuntokuiduista Lyocell on myös ihan mahtava! Lyocell on päällä ihanan tuntuinen, laskeutuu kauniisti ja kestää käytössä.

nebi_201822585

 

POLYESTERI

Sähköinen talvella, mutta joskus ihan kiva materiaali! Musta tuntuu että olen ainut joka ei karta polyesteria sen laadun vuoksi. Vältän kyllä synteettisiä kuituja jos voin ja suosin luonnon materiaaleja, mutta mielestäni vaate jossa on polyesteria on ihan ok:n tuntuinen päällä.  Polyesteria kehotetaan välttämään, koska se on paloherkkä, hiostava, sähköinen. Muutama 100% polyesteripaita on pysynyt mulla kyllä pitkään tosi hyvänä, eikä tartuta hajuja niin kuin esim. akryyli.

AKRYYLI

Tätä kartan kun ruttoa. Akryylissä ei ole mitään muuta hyvää, kun että se näyttää kaupassa kauniilta ja houkuttelevalta. Se kerää kaiken hajun heti! Ainakin omasta kokemuksestani. Ei hengitä yhtään, sähköistyy, menettää muotonsa, nukkaantuu ja on paloherkkä. Akryylineule on niin kuumakin talvella ettei sitä pysty päällä pitään. En käsitä miksi tätä materiaalia pitää olla edes olemassa. Toisaalta ehkä kaikilla ei ole näin huonoja kokemuksia kun mulla, mutta itse en akryylineuleisiin enään kajoa.

nebi_201885533

Housut & kassi   Lindex

Kengät   H&M

Paita & korut   Mango

 

 

Mikä on sun lemppari materiaali vaatteissa? 🙂

Nimetön suunn.malli (74)

 

8 thoughts on “Mietteitä materiaaleista

 1. Hyvä paketti materiaaleista. Itselleni kaikkein rakkain on viskoosi ja vaikka on selluloosaa niin se ei ole kovinkaan luontoystävällinen. Mutta onneksi on kirpparit, joista ostaa käytettynä.

  Like

  1. Mun pitäisi paremmin perehtyä vielä juurikin siihen mikä on luonnolle parempi vaihtoehto. Oon jotenkin kuvitellut että muuntokuidut eivät ole niin pahoja ympäristölle. Täytyy kyllä lukea lisää aiheesta 🙂

   Like

 2. Pyrin itse suosimaan mahdollisimman paljon luonnonkuituja, mutta esimerksi treenivaatteissa ne eivät todellakaan toimi. Puuvillaiseen paitaan tarttuu hienhaju alta aikayksikön, eikä se sitten lähde millään aineella pois.

  Like

  1. Okei! Tääkin on varmaan yksilöllistä, koska puuvillassa tykkään juurikin siitä että siihen ei pinty hienhaju tai hajuvesien hajut mulla millään! 😀 🙂 tietysti puuvilloissakin on eroja.

   Like

 3. Kyllä itse katson kaupassa vaatteiden materiaalit aika tarkkaakin. Akryylia pyrin välttämään koska se ei ole kovin ekologinen vaihtoehto. Ja kuten totesti sen sähköistyminen ja omat pitkä hiukset eivät ole kovin toimiva yhtälö.
  Materiaalien lisäksi minua kiinnostaa myös yritys, joka on vaatteet valmistanut/valmistuttanu. Muutamia vuosia
  sitten romahtanut tekstiilitehdas Aasiassa sai ajattelemaan “who makes my clothes” vähän eri näkövinkkelistä…

  Like

  1. Juurikin tuosta ekologisuudesta haluaisin oppia lisää. Yrityksiin haluaisin myös perehtyä paremmin 🙂 onneksi ketjuliikkeet tekevät muutoksia kokoajan mutta vielä on niin paljon parannettavaa! Hyvä että kuluttajat vaativat työntekijöille parempia olosuhteita ja materiaaleille ekologisempia vaihtoehtoja. Ehkä kunnon muutos tulee vielä 💪😊

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s